Co skrywa tran ?

2017-11-09

Tran (łac. Oleum Jecoris Aselli) to tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych ewentualnie rekina grenlandzkiego. Te ryby żyjąc w zimnych wodach dostosowały się do otoczenia, gromadząc w tkankach duże ilości składników odżywczych.

Obecnie w aptekach tran dostępny jest w kilku postaciach, najpopularniejsze formy to kapsułki i płyn. Każda z tych postaci ma swoje zalety. Producenci zaskakują nas co raz to nowymi smakami, więc nawet mali wybredni pacjenci znajdą coś dla siebie.


Tran zawiera główne kwasy tłuszczowe, niezwykle ważny składnik odżywczy dla komórek skóry. W tranie występują przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), wyjątkowo wartościowe dla zdrowia, takie jak omega-3 (Przy okazji kwasów omega-3 warto dodać, że ze względu na swoje działanie kwasy te nie powinny być stosowane u osób ze skazami krwotocznymi czy stosującymi silne leki przeciwzakrzepowe) omega-6. Te rodzaje kwasów tłuszczowych naturalnie obniżają ciśnienie krwi oraz dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego. NNKT (omega-3, omega-6) – to związki, których organizm nie wytwarza sam i musi je przyjmować wraz z dietą. Nie bez przyczyny nazywa się je Niezbędnymi Nienasyconymi Kwasami Tłuszczowymi. Ich niedobór powoduje skutki groźne dla zdrowia, między innymi reakcje zapalne w organizmie, zahamowanie wzrostu niemowląt i dzieci, powstawanie zmian skórnych, przesuszenie skóry, opóźnione gojenie się ran, zwiększoną wrażliwość na infekcje, nadmierną kruchość naczyń włosowatych, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, zaburzenia czynności wielu tkanek i narządów. Dodatkowo NNKT, pozwalają na obniżenie frakcji „złego” cholesterolu czyli LDL.

 

Ponadto, duża zawartość witamin A i D w tranie ułatwia przyswajanie wapnia i jego utrwalenie w kościach. Dodatkowo witaminy te w tej postaci są najlepiej przyswajalne. Stosunek procentowy właśnie tych dwóch witamin jest głównym czynnikiem w procesie wapnienia kości i wzrostu. Każda nierównowaga w ich poziomie negatywnie wpływa na stan kości u dzieci oraz osób starszych. Dlatego tran jest szczególnie polecany dla dzieci (zwłaszcza kapsułki zamiast tranu w formie ciekłej), którym pomaga w budowaniu silnych kości i we wzroście oraz dla kobiet po menopauzie – ze względu na jego działanie odżywcze na skórę i kości.

 

Witamina A to nie tylko „pomocnik” wapnia, ma również ogromny wpływ na zdrowie oczu oraz skóry. Chroni przed tzw. kurzą ślepotą, stanami zapalnymi spojówek i rogówki oka (wchodzi w skład rodopsyny, światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki), a także nadmiernym rogowaceniem i suchością skóry oraz przesuszeniem błon śluzowych. Witamina A zawarta w tranie jest przeciwutleniaczem. Bierze udział w niszczeniu wolnych rodników, które są odpowiedzialne za starzenie się skóry. 

Witamina D przyczynia się nie tylko do zdrowych kości i zębów. Odpowiada za poprawne procesy metaboliczne i gospodarkę hormonalną, m.in. wydzielanie insuliny. Zwana jest także witaminą szczęścia.

 

W złotym płynie zawarta jest jeszcze jedna bardzo ważna witamina E – zapobiega chorobom układu krążenia razem z NNKT oraz opóźnia procesy starzenia się skóry. Współpracując z Wit. A zabezpieczając płuca przed zanieczyszczeniami powietrza. Łagodzi zmęczenie oraz zapobiega poronieniom.

 

Tran jednak mimo swojego bogatego składu nie jest zalecany dla wszystkich, nie powinny go, spożywać osoby cierpiące na hiperkalcemię i kamicę nerkową, jak również osoby przyjmujące już preparaty zawierające witaminy A i D. Nie jest wskazany dla  osób stosujących silne leki przeciwzakrzepowe (mogą bowiem wydłużać czas krwawienia). Przed zastosowaniem tranu z lekarzem powinny skontaktować się osoby z sarkoidozą.

Ten złoty morski tłuszcz to doskonały, naturalny suplement, dzięki któremu dostarczamy do organizmu cenne tłuszcze i witaminy, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, zwiększając siły obronne naszego organizmu. Tran to świetna alternatywa dla innych suplementów poprawiających funkcjonowanie układu immunologicznego, gdyż jego moc, dosłownie, płynie z samej natury.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel